kawan-kawanku:)

My beloved heroes:)

Saturday, March 19, 2011

:: Botol Susu Bebas BPA ::

Assalamualaikum...hai..:)

Dah beberapa hari ni aku menyepi gara2 kesihatan yg tak berapa menggalakan aku mengupdate blog aku ni....so ari ni rasanya dah sihat la....aku nak citer pasal isu hangat yg di perkatakan di media cetak dan media electronik...pasal botol susu polycarbonat akan di haramkan di malaysia oleh KKM berkuat kuasa tahun depan....

Sebelum ni aku menukar botol susu anak 3 bulan sekali...aku mmg akan mencatat tarikh guna dan tarikh aku perlu menggantikan botol susu anak kepada botol yang baru....tapi bila dah tahu bahaya nya botol susu yg mengandungi polycarbonat lagi la aku cuak nk guna....
KKM menyarankan menggunakan botol susu bebas BPA....so aku pun pergi lah mencari botol susu yg sedemikian....untuk keselamatan anak aku kan...
Botol susu BPA free ni mmg agak mahal sikit berbanding dengan botol susu biasa...
Kalau botol susu biasa boleh dapat 3 pcs dalam harga bawah rm20....tapi kalau botol bebas BPA ni lebih kurang rm15-rm 20 1pcs....
Kalau nk yg lebih berkualiti jenama Avent adalah botol yg lebih secure....
Tapi mmg harganya lebih mahal la....belebihi rm 60 untuk 3 pcs....
Tapi kalau di jamin selamat boleh je kan



ini contoh botol susu BPA free yg aku belikan untuk AQIL...
jenama fiffy....
harga mampu beli
yg besar rm17.90
yg kecil 14.90




ini pula jenama pureen
agak murah sedikit dari yg di atas...
rm18.90 untuk 2pcs...
mmg mampu di beli lah kan.....


Sekarang aku rasa lebih selamat untuk memberi susu pada anak....
tapi aku akan tetap menukar botol susu setelah tamat tempoh cuma mungkin tempohnya di lanjutkan dari 3 bulan kepada 6 bulan.....

Sesetengah orang beranggapan perkara sebegini perkara remeh..tapi aku mmg ambik serius....
so kepada ibu2 tolong ambik serius dalam perkara2 sebegini........:)

2 comments:

Mizz Bed said...

comel2 botol susu bdj2 nih.. msti syg nk buang even dh berkarat pon. sbijik leh dpt selai bju.. adoyyyy..

aeinmaen said...

taw tak pe mmg ler tak menahan la rege dia tapi kalau nk lebih power pakai event la kot sebijik rege 25++ huhuhuhu tak mampu den..ko nnt leh ler bg anak ko pakai botol cengitu kot heheh

semakin hari semakin cinta:)

Daisypath Anniversary tickers